Despre mine

Sunt Raluca Morcov, Consilier Dezvoltare Personala certificat și autorizat, Coach Practitioner, profesionist resurse umane, mamă, fiică, prietenă, parteneră, femeie.

Acesta este segmentul din viața mea dedicat dăruirii. Voi oferi timp și energie, cunoștințe și experiență, intenție pozitivă și acceptare. Voi contribui la o lume mai bună, pentru mine, pentru copilul meu, în semn de recunoștință pentru tot ceea ce primesc.

Ce mă diferențiază este o combinație unică de credință că avem resursele necesare în noi cu o curiozitate autentică, capacitatea de a pune acele întrebări care aduc la lumină perspective și posibilități noi, împreună cu unelte care să susțină punerea în aplicare a planurilor de acțiune, pentru că știu – uneori disciplina e cea mai grea.

Am avut la un moment dat oportunitatea de a participa la un curs de Fundamentele Coaching-ului ținut de Co-Active Training Institute. A fost surprinzător pentru mine prin faptul că în toate jocurile de rol intuiam corect ce era dincolo de ce declarau „clienții” și puneam întrebări care îi făcea să deschidă larg ochii, să păstreze puțin tăcerea pentru ca apoi să aibă replici de la „nu m-am gândit la asta până acum”, la „oau, ce perspectivă interesantă” sau chiar la „fuc…g sh.t”. Pe scurt, filosofia CTI este aceea că fiecare persoană este întreagă, are resursele și creativitatea în ea. Abordarea coach-ului va fi una de ascultare activă, curiozitate autentică, flexibilitate și folosirea intuiției ca să poată accesa mesajele non-verbale pe deplin.

Nu mi-a fost de-ajuns. Am pus în aplicare tot ce am învățat și oamenii mă căutau să stăm de vorbă mult mai des decât înainte. Dar deși ascultam profund, conectată complet la ei, era ceva ce nu era cum trebuie. Nu mă simțeam suficient de competentă să pot susține acțiunea de după ascultare. Și în plus, unele povești mă atingeau atât de puternic încât nu mai puteam rămâne obiectivă în proces. Am decis deci că am nevoie să învăț niște practici înțelepte prin care să nu mai intru atât de tare în pielea „clientului”. Și am găsit cursul de coaching pe metoda Rezonanz-Kutschera, ținut în București de Carmen și Marius Mardale (oameni faini, recomand! 🙂 Ce credeți? La început, în loc să aflu tactici, tehnici prin care să rămân stăpână pe mine, plângeam la fiecare sesiune. Am înțeles…pe mine mă dureau propriile-mi răni o dată cu ale „clientului”. Bine, până la sfârșit am reparat din ele și am învățat să fiu alături de o persoană fără ca ea să știe că poate povestește chiar o durere a mea. Zic că am reparat din ele pentru că am părerea că de ce încerci să afli mai multe, de aia ai tendința să tot găsești alte și alte lucruri pe care le-ai vrea dispărute. În fine, am învățat să îmi identific obiceiuri, credințe, frici, mecanisme de apărare și să decid conștient care sunt cele care îmi folosesc, în care mai cred și ce las în urmă cu recunoștință. Am învățat să ies din postura de victimă neajutorată care se văita și aștepta de la ceilalți să îi facă viața frumoasă, am învățat să fac eu pentru mine ce cred că e necesar ca să-mi fac viața mai frumoasă, ca să trăiesc în pace. Am învățat cum să pun întrebări generatoare de acțiune, cum să ajut o persoană să vadă o situație din mai multe unghiuri, cum să susțin procesele de descoperire, acceptare, iertare, evoluție. Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost acela de a mă ierta, de a mă iubi și de a-mi accepta toate cele care mă fac pe mine întreagă.

Și la acest curs m-am simțit împlinită atunci când practicam ce învățam de la trainerii noștri și constatam cât de puternic mă puteam conecta la cealaltă persoană, cât de bine reușeam să o simt. Nu-mi venea să cred inițial, eram doar uimită. Iar apoi, când am crezut și când am lăsat teama de eșec să plece, abia atunci am simțit că asta e acel ceva al meu, acel talent pe care îl voi folosi și îmi voi aduce contribuția în lumea asta. Și am decis că voi găsi o cale să fac asta. Am decis să învăț în continuare, să exersez, să experimentez și să cer feedback, să citesc, să învăț de la alții, să spun oricui vrea să audă că nu e deloc greu să fii fericit.

Si iată-mă, după un număr de discuții de consiliere care să-mi ofere confimarea că fac bine ce fac, după participare activă pe grupuri de părinți, ateliere de dezvoltare emoțională pentru copii, coaching cu prieteni, colegi, cunoștințe care mi-au solicitat ajutorul, acum sunt gata.